Ev Kokusu Nasıl Seçilir?

Kokular, çok güçlüdür. Parfüm, sabun, araba kokusu, ev kokusu, deterjan kokusu… Her biri farklı bir güçte etkiler insanı. Temiz bir koku ile çocukluğunuza da dönebilirsiniz, yaşadığınız en güzel güne de. Bu yüzden koku seçimi, önemlidir. Ev kokuları da artık herkesin vazgeçilmezlerinden biridir. Evin havasını değiştiren, eve bambaşka bir his katan, rahatlatan kokular vardır. Peki ev kokusu nasıl seçilir derseniz, cevabı yazımızda sizi bekliyor!

Nasıl ki parfüm seçerken dikkat etmeniz gereken detaylar var, ev kokusu seçerken de dikkat etmeniz gerekenler var. Ev kokusu seçmenin ayrıntılarında, ailenizi ve kendinizi tanımak var. Sadece kendi beğendiğiniz bir koku sizi çok mutlu ederken sevdiklerinizi mutsuz edebilir. Bu yüzden herkesin seveceği, herkesi mutlu edecek ortak bir koku bulmaya çalışmanız önemlidir. Ayrıca tabii ki kokuları da en iyi şekilde tanıyıp öğrenmeniz gerekir. Merak etmeyin, biz bunun için buradayız!

Ev Kokusu Seçimi

Evinizi güzelce temizlediniz, her yerli derleyip topladınız ama bir eksik var… Evet, oda kokusu; evinizin daha güzel kokması, misler gibi olması için kullanmanız gereken oda kokusu! Ama oda kokusunu nasıl seçeceğinizden emin değilseniz, yazımızın ayrıntılarından faydalanabilirsiniz!

Ev kokusu
Eviniz için Koku Seçimini Nasıl Yapabilirsiniz?

Kokuları Tanıyın

Oda kokusu seçerkenki ilk kural, kokuları iyi tanımaktır. Kokular, herkes için farklı şeyleri ifade eder. Güzel bir koku, sizi alıp çoook güzel yerlere götürür. Kötü kokular ise huzursuz olmanıza, rahatsız hissetmenize sebep olur. Bu yüzden evinizin mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada da kokuları tanımanız gerekir. Size iyi gelecek, zihninizi zorlamayacak, kokusuyla sizi mutlu edecek oda kokularını seçmeniz gerekir. Evin farklı noktalarında farklı kokuları tercih edebileceğiniz gibi tüm evde aynı kokuyu da kullanabilirsiniz. Ama ilk önce, sizi hangi kokunun ya da kokuların mutlu ettiğini keşfetmeniz önemli!

Doğal İçerikli Kokuları Tercih Etmeye Çalışın

Evde temiz ve ferah bir koku olmasını isterken evi kimyasala boğmak da olmaz! Doğal, aromatik yağlardan elde edilmiş, doğal içerikli kokuları tercih edebilirsiniz. Doğal yağlardan; lavanta, sümbül, leylak, yasemin, hanımeli gibi etkili kokuları tercih edebilirsiniz. Bu yağları dekoratif şişelere doldurabilirsiniz. Daha sonra içlerine birer bambu çubuk koyarsanız doğal bir ev kokusu hazırlamış olursunuz. Ayrıca aromaterapi yöntemini kullanarak da evde güzel kokular oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için doğal yağları ve buhurdanları kullanmanız yeterli! Buhurdan kullanımı ile ilgili ayrıntıları da Buhurdan Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz!

Ev kokusu
Evlerin En Güzel Şekilde Kokması için Tercih Edebileceğiniz Kokular

Doğal kokuları eşyalarınızda da kullanabilirsiniz. Mesela dolap çekmecelerine ya da dolabın içine kokulu yağlardan sıkabilirsiniz ya da kuru çiçekleri keselere koyup dolap içlerine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca salonda ya da mutfakta dekoratif kaselerde kokulu çiçekleri kullanarak ortamın havasının değişmesini sağlayabilirsiniz!

Kış aylarında daha çok turunçgiller gibi sıcak kokuları tercih edebilirsiniz. Eğer çiçek kokularını seviyorsanız da yine şebboy, hanımeli, gardenya, leylak gibi kokuları evinizin daimi kokusu haline getirebilirsiniz.

Farklı Odalar için Farklı Kokular Seçin

Tüm eviniz için aynı kokuyu seçebileceğiniz gibi farklı odalar için farklı kokular da seçebilirsiniz. Bu sayede evinizin her tarafını farklı bir koku sarar. Yatak odasında çok keskin olmayan, dinlendirici kokuları tercih edebilirsiniz. Ayrıca gevşetici, rahatlatıcı, uykuya hazır olmanızı sağlayacak kokuları yine yatak odasında kullanabilirsiniz. Banyo ve tuvaletler içinse kötü kokuları engelleyecek, bastıracak kokuları tercih edebilirsiniz. Turunçgil ve zencefil gibi baskın kokuları tercih ederek bu alanların daha iyi kokmasını sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında ise daha şekerli kokular yerine okyanus kokusu gibi, nane gibi, mango ve kavun gibi daha iç açıcı kokuları tercih etmeniz daha iyi olur.

Mutfaklarda ya da giyinme odalarınızda da yine hafif ve ferah kokuları tercih edebilirsiniz. Sedir ve sandal ağacı, akçaağaç gibi kokular uzun süre maruz kaldığınızda bile sizi rahatsız etmeyecek kokulardır. Yine evin girişi için de bu koku uygun olur.

Ev kokusu
Ev Kokusu Seçimi ve Detayları

Hangi koku ne hissettirir:

  • Limon, portakal, mandalina gibi turunçgil kokuları rahatlatıcı etkiye sahiptir. Sinirleri yatıştırıp gevşeminizi sağlar.
  • Sandal ağacı hayal gücünü arttırır.
  • Papatya en güzel duyguları harekete geçirir.
  • Lavanta, ıhlamur ve adaçayı rahatlatır.
  • Yasemin, güven duygusunu arttırır.
  • Bergamot, ruhsal dengenizi düzenler.